Kyudo

Hur kan vi se eller förklara det som sker på insidan?
Hur kan vi förnimma begrepp som – harmoni, balans, stillhet, närvaro, skönhet och inre kraft?

Kyudo betyder ”Bågens väg”. Vägen till självkännedom, harmoni, inre kraft och i slutänden till sig själv och Sanningen.

Den japanska pilbågen var en gång samurajernas vapen i krig. Idag används den för meditation och personlig utveckling. Kyudo reflekterar alla aspekter av livet och kan på så sätt vara ett verktyg för att studera vårt eget förhållningssätt till allt som livet har att erbjuda.

Tre begrepp är grundläggande för Kyudons utövande:

Shin (Sanning)
Sanningen om det som är just nu. Ingenting annat. Måltavlan är en reflektion av skytten själv och resultatet av pilens flykt visar nuets sanning. Den går inte att dölja. Träff eller miss är oväsentligt – det visar enbart skyttens nivå av närvaro just nu. Ett avlossat skott går inte att ta tillbaks och måste accepteras.

Zen (Godhet)
I Kyudo visar man respekt för andra och sig själv genom uppförande och etikett.
Man vidhåller sitt lugn och ger utrymme och respekt till andra i alla situationer, vare sig man missar eller träffar tavlan. En Kyudoka (utövare) försöker införliva godhet även utanför dojon.

Bi (Skönhet)
I Kyudo är skönheten en mycket väsentlig del. Dels i det fysiska utförandet och dels i förhållningssättet till konsten och till föreningen av sanning och godhet.

Lite fakta om Kyudo
Pilbågen i Kyudo är längre än 2 meter och asymmetrisk för att kunna skjuta stående, sittande eller till häst. Den traditionella klädseln – Hakama (japansk byxkjol), keikogi (vit skjorta) och tabi (tudelade strumpor) – används alltid. Måltavlan är 36 cm i diameter och ställs på 28 meters avstånd.
Utförandet av Kyudo kan ske individuellt eller i grupp – sittande eller stående.
I grupputförandet är ceremonin starkt förankrad i koordination mellan skyttarna så att allting sker i harmoni och skönhet. Skyttet går att utföra inomhus eller utomhus.