Träna med Kenshou

BAKGRUND

Om klubben Kenshou

Kenshou har sin anda i den Japanska skolan. Grundare och huvudinstruktör Jan Graaf inledde sin långa utbildning inom kyudo i Tokyo Shiseikan Dojo. Detta efter att ha upptäckt kyudon i Indien som ett redskap för aktiv meditation, och skapat ett brinnande intresse. Efter Japan återkom Jan till Sverige och började träna tillsammans med andra kyudoskyttar. Men känslan och utförandet betydde mer än skyttet och Jan beslöt sig då för att grunda en ny förening utifrån den kultur som han fått uppleva med sin Japanska mästare. Kenshou startade sin första termin år 2005 med 19 medlemmar efter en uppvisning på Etnografiska Museets Japanfestival.

Jan har fortsatt sin utbildning på internationella seminarier med bästa tänkbara ledning under de senaste 25 åren. Efter många års försök som 5 Dan så graderade Jan till Renshi, vilket är en lärartitel.

Jan är den enda instruktören i Sverige som besitter denna grad.


Om Renshi(錬士)


Inom Kyudo så finns det ett graderingssystem som för nybörjare innefattar "Kyu-grader" och för mer erfarna skyttar "Dan-grader". Graderingsskalan går från 3 Kyu, 2 Kyu, 1 Kyu, 1 Dan – 10 Dan, där 9 samt 10 Dan är reserverade titlar för övre artansvariga i Japan.

Parallellt med detta graderingssystem så finns ett system som kallas "Shogo" (称号), vilket kan översättas till titel. Det består utav 3 lärartitlar (Renshi, Kyoshi, Hanshi) som kan tilldelas personer av högre Dan-grader som visar på att utöver att vara kunnig inom arten så är individen även en bra lärare.

Renshi betyder instruktör och är den första graden av Shogo-titlar och kräver en grad av 5 Dan för att kunna bli godkänd för.

Våra träningsplatser

AUGUSTI – MAJ

Liljeholmshallarna i Stockholm

Kenshou har två träningsplatser eller “Dojo”. En inomhus i Liljeholmen där all praktisk undervisning genomförs på trägolv. I Liljeholmen finns motionsrum samt större hallar för vår träning. Här tränar alla medlemmar under merparten av året. I motionsrum utförs teknikträning och grundutbildning, emedan stor hall används även för skytte på längre avstånd.

MAJ – SEPTEMBER

Utomhusträning i Hagaparken

Kenshous andra Dojo finns utomhus i Hagaparken. Så länge vädret tillåter så tränar här medlemmar som kommit en bit på vägen från den första Söndagen i Maj till och med den sista Söndagen i September. Det är en behaglig och rofylld plats på en gräsmatta framför Fjärilshuset.

INTRODUKTIONSKURS

Prova på!

Vid start av varje vår- och hösttermin har vi löpande introduktionskurser i vår Dojo i Liljeholmen. Under prova-på-kursen kommer du att få gå igenom allt som vår dagliga träning innehåller på en övergripande nivå, förutom att avlossa en pil. Istället används en "gummibåge" som är ett träningsredskap för att bygga korrekt skjutform.

Anmäl dig till vår nästa kursstart om du är intresserad av att prova!

Galleri

Tryck på bilderna för att förstora dem i "Lightbox".